Vähenevä alkoholinkulutus ei ole vähentänyt artesaanioluiden kysyntää

Suomessa on runsaasti pienpanimoita, jotka valmistavat itse erilaisia artesaanioluita. Alkoholittomia oluita kohtaan on myös ilmennyt kasvavaa kiinnostusta. On aika tutustua Suomen mielenkiintoisimpiin ja hieman tuntemattomiin pienpanimoihin sekä itse niiden tuotteisiin.

Alkoholittomat oluet takaavat nautinnon juojilleen

Suomalaiset alkoholittomat oluet ovat yhä suositumpia ja niitä on saatavilla monissa baareissa ja ravintoloissa. Ne tarjoavat virkistävän maun, jossa on samat nautinnolliset ominaisuudet kuin perinteisissäkin oluissa, mutta ilman alkoholipitoisuutta. Monet suomalaiset panimot ovat omaksuneet alkoholittomien oluiden valmistuksen kasvavan trendin ja luoneet ainutlaatuisia reseptejä, jotka vetoavat erilaisiin makumaailmoihin.

Oluita, joita kaikki saavat juoda

Alkoholittomat oluet ovat erinomainen vaihtoehto perinteisille oluen juojille ja erityisesti niille, jotka pidättäytyvät alkoholista tai jotka ovat vähentäneet juomaansa määrää. Ne tarjoavat saman nautinnollisen kokemuksen kuin käsityöläisoluet ilman ei-toivottuja sivuvaikutuksia. Lisäksi alkoholittomilla oluilla on monia terveyshyötyjä, kuten vähäinen kalori- ja hiilihydraattipitoisuus ja tästä syystä ne ovat ihanteellinen valinta kaikille, jotka haluavat ylläpitää terveellisiä elämäntapoja. Lisäksi valikoimissa on yhä enemmän gluteenittomia oluita keliaakikoille ja muille erityisruokavalioita noudattaville.

Lahden tuntemattomampi panimo

Jos mainitsee Lahden ja panimon, tulee monelle ensimmäisenä mieleen koko kansan tuntema Teerenpeli. Lahdessa sijaitsee kuitenkin myös pienpanimo nimeltään Ant Brew. Panimokaupunki Lahteen voi tutustua täältä tarkemmin. Ant Brewn antimia pääsee nautiskelemaan heidän omassa pubissaan, ja heidän oluitaan voikin siis kutsua lähellä tuotetuiksi. Panimon kapasiteetti on tällä hetkellä 3 000 litraa kuukaudessa. Ant Brew hyödyntää ohjausteknologiaa, joka tarkkailee ja optimoi itsenäisesti valmistusprosessia – olut on siis taattua laatua.

Orava Brewing on pienen kaveriporukan perustama panimo

Suurin osa suomalaisista pienpanimoista on alkujaan perheyrityksiä. Orava Brewing on lietolainen panimo, joka aloitti aikoinaan kiertolaispanimona, mutta on sittemmin laajentanut ja muuttanut omiin tiloihinsa ja vaihtunut pienpanimoksi. Orava Brewingin tuotteet ovat alkaneet lisäksi vakiinnuttaa paikkaansa kauppojen hyllyillä ja tehtaanmyymälä keskeisellä sijainnilla Avantin teollisuusalueella palvelee mainiosti ohikulkijoita. Orava Brewiningillä on myös laaja valikoima sour-oluita.

Panimo X

Jyväskyläläisen Panimo X:n perustamistarina on hyvin samankaltainen kuin edellä mainitulla Orava Brewingillä. Yrityksen laittoi aluilleen neljä innokasta kaveria, jotka saivat Olutsatama-tapahtumassa idean kotitekoisen oluen valmistuksesta vuonna 2017. Seuraavassa Olutsatamassa Panimo X olikin jo itse tarjoilemassa tuotteitaan janoiselle kansalle. Yritykseltä löytyy myös oma tehtaanmyymälä ensimmäisenä panimona Jyväskylässä ja sieltä on mahdollista ostaa myös vahvempia, jopa 12 % oluita, joita ei ole saatavilla ruokakaupoista.