Kryptovaluutalla on vielä matkaa maksuvälineeksi baareissa

Kryptovaluutat, kuten Bitcoin, Ethereum ja Dogecoin jatkavat kasvuaan. Tästä huolimatta on kuitenkin vielä matkaa siihen, että ne olisivat varteenotettava maksuvaihtoehto baareissa ja muissa arkisissa transaktioissa. Pohdimme tässä kirjoituksessa, miksi näin on ja mitä pitäisi tapahtua, jotta tämä muuttuisi.

Epävakaus tekee kryptovaluutasta monille yrittäjille kannattamattoman

Pääsyy siihen, miksi kryptovaluutoista ei ole vielä tullut maksuvaihtoehtoa esimerkiksi baareissa, on sen korkea volatiliteetti. Kryptovaluuttojen hinnat voivat vaihdella hurjasti hyvin lyhyessä ajassa, mikä voi tehdä niistä yrityksille riskialttiin vastaanottaa. Jos asiakas maksaa Bitcoinilla ja sen arvo putoaa yhtäkkiä 20 prosenttia, tarkoittaa se välitöntä tappiota myyjälle.

Virtuaalivaluuttojen käyttö ja hallinnointi ei ole loppujen lopuksi kovin vaikeaa, mutta se vaatisi yrittäjiltä kuitenkin jonkin verran perehtymistä. Tämäkin saattaa olla yksi este sille, etteivät kryptot ole vielä kovin monien suomalaisten anniskelupaikkojen ja muiden yritysten käytössä.

Kryptovaluuttaa ei vielä hyväksytä laajalti

Kryptovaluuttojen muodostumista maksutavaksi baareissa jarruttaa tietysti myös se, että kauppiaat eivät sitä vielä kovinkaan laajalti hyväksy. Jotta kryptovaluuttamaksuista tulisi yleisiä, yritysten olisi ensin alettava yksi kerrallaan ottaa niitä käyttöön. Tämä kestää todennäköisesti vielä pitkään, koska kryptovaluutat ovat vielä suhteellisen uusia ja monet oikeudelliset näkökohdat on otettava huomioon, kun niitä hyväksytään maksuina. Niihin liittyy myös jonkin verran ennakkoluuloja ja negatiivisia asenteita. Lisäksi yritysten on varmistettava, että heidän järjestelmänsä ovat kunnossa turvallisten ja ongelmattomien maksujen vastaanottamisen kannalta.

Kuluttajat eivät hallitse digitaalisen valuutan käyttöä riittävän hyvin

Myös meillä kuluttajilla on vielä puutetta osaamisesta kryptovaluuttojen kanssa. Monikaan ei tiedä, kuinka kryptovaluutta tarkalleen ottaen toimii ja kuinka sitä voidaan käyttää maksuvälineenä. Aihe on useimmille suomalaisille jopa epämiellyttävä, koska he eivät ymmärrä sitä tai ovat huolissaan sen käyttöön liittyvistä turvallisuusongelmista. Ihmisten kouluttaminen kryptovaluutan käyttöön voi auttaa saamaan joukkoomme enemmän sen haltijoita, jotka voivat sitten ajan koittaessa käyttää sitä paikallisissa yrityksissä, kuten baareissa tai ravintoloissa.

Kryptovaluutta kehittyy

Kryptovaluutta ei vielä ole merkittävä kilpailija perinteiselle fiat-valuutalle, ainakaan meillä Suomessa. Monia asioita täytyisi tapahtua, ennen kuin baarissa voisi huolettomasti ja helposti maksaa vaikkapa Bitcoinilla. Virtuaalivaluuttojen käyttö laajenee kuitenkin kaiken aikaa uusille osa-alueille, joten tämä tulevaisuudennäkymä ei ole suinkaan mahdoton.